Klimatsmart fastighet

Energieffektivare Bostadsrättsföreningar

Ett hus kan göras till en energigruva, både för att spara  och för att producera energi. Sveriges bostäder och lokaler står för 40 procent av landets energiförbrukning. Detta konstaterar den statliga Miljömålsberedningen, som också framhåller att energi från bostädernas förbrukning behöver frigöras för användning i andra samhällssektorer.

Det finns flera sätt att energieffektivisera som enskilda bostadsrättsföreningar kan genomföra och som kan göras utan att invänta stora renoveringar. Det är beprövade åtgärder som avsevärt minskar mängden köpt energi. För bostadsrättsföreningar är de dessutom lönsamma investeringar. Här finns information om vad vi i Brf Klubbåsen i Hägersten har genomfört, med hopp om att informera och inspirera andra att göra samma sak.

Huset är byggt på 1940-talet och med olika åtgärder sänkte vi mängden köpt energi med hela två tredjedelar till nybyggnadsstandard, se vår energiförbrukning i siffror.

1. För att bättre ta tillvara den energi som tillfördes huset har vi

2. För att själva producera el täckte vi taket med solceller. De har 25 års garanti men fungerar längre.

3. För att använda oss av solenergi lagrad i marken installerade vi bergvärme som värmer huset och gör varmvatten. Värmepumpen byts efter 15 - 20 år medan borrhålen och all utrustning finns kvar.

Den sammanlagda kostnaden blev cirka två miljoner kronor med en beräknad återbetalningstid på cirka tio år. Därefter får vi låga driftkostnader i många år.

Energiförbrukning i siffror

Före åtgärderna var vår energi-förbrukning 170 kWh per m2 och år. Sedan dess har vi förbättrat vår ventilation, det vill säga att mer kall frisk luft släpps in, och vi har höjt inomhustemperaturen med cirka 2 grader.

Med våra åtgärder har vi minskat fastighetens köpta energi till sannolikt under nybyggnadsnormen, som är 55 kWh per m2 och år.

​​​​​​​ Vår egna elproduktion från solcellerna på taket ger cirka 32 000 kWh per år.

En utvärdering bekostad av Energimyndigheten pågår för närvarande (2017).

Resultat för våra boende

Läs mer

halvera-mera-brf-klubbacken-25-etapp-1-3-rev-jan-2018.pdf

Slutrapport Halvera Mera

Energideklaration 2021.pdf